Overzicht recensies (van recent naar oudere)

 

9 augustus 2020

Door Alma

Ik heb vandaag de laatste pagina omgeslagen en het gaf me een mooie voeding. Het geheel, dan wel, want niet elke bladzijde past in mijn ‘zijn’. Maar het vult mooi aan, ondersteunt me en geeft me moed. Dank u wel. Alweer een bevestiging.

 

19 juni 2020

Door Dymph en Rob

Waanzinnig boek dat op een oordeelloze manier verscheidene discutabele maatschappelijke thema's helder weet te verwoorden. Met een verrassend einde.

Het voorwoord is een feest van herkenning!

 

14 juni 2020

Door Sandra

Ik heb gisteren avond laat 'Ik 2.0' in één zucht uitgelezen. Wat een prachtige roman. Het raakte mij diep. Ik was verbluft over de gelijkgestemdheid die ik tijdens het lezen voelde. Er worden thema’s aangekaart die vaak de hoofdrol spelen in de lessen die ik geef en die ik als therapeut met mijn cliënten deel. De prachtige metaforen inspireren mij hier enorm mee. Zoals bijvoorbeeld, de nuance tussen verbintenis en verbinden. Maar eigenlijk vind ik alle metaforen zo raak als het maar kan. Ik herkende mij ook regelmatig in Jessica.

 

15 mei 2020

Door Hanne

Een spannend boek vol waardevolle inzichten over gevoelige thema’s zoals kinderwens, celibaat, seks, euthanasie en liefde... waarbij je af en toe je zakdoek moet bovenhalen. Beste boek ooit! Het verhaal is herkenbaar maar gaat verder dan dat en dat maakt het verruimend. Gewoon in één ruk uitgelezen! Heerlijk. Absolute aanrader!

 

23 februari 2020

Door Mirjam

De zin die me het meest raakte in dit boek was: “Blijf je trouw aan jezelf of trouw aan de ander?”

Dit boek gaat over de zelfontwikkeling van een jonge vrouw door reflectie van een aantal soms heftige gebeurtenissen en bijzondere ontmoetingen. Deels herkenbaar aangezien je jezelf ook ontwikkelt in de loop van je leven door alles wat er gebeurt. Maar het opvallende is dat ze al jong veel zelfinzicht leert en om voor zichzelf te kiezen, ongeacht wat anderen daarvan denken. 
Ik vond het een heel inspirerend boek om te lezen, vlot en helder geschreven zonder al te veel in de emoties te blijven hangen. Er worden spirituele denkwijzen beschreven die een handvat geven om met emoties en gevoelens om te gaan, zonder al te zweverig te worden.
Het is een boek dat inspireert tot openheid en vrijheid in relatie met anderen, maar vooral met jezelf. Ik heb het boek gretig en met open hart gelezen, met dank aan de schrijvers.

 

10 januari 2020

Door Lucrese

Wat een pracht van een verhaal!

Het boek is eenvoudig en helder geschreven, leest moeiteloos en trekt je onmiddellijk mee in een spannende verhaallijn die niet te voorspellen valt. Er zijn heel wat verrassende wendingen, het einde niet in het minst!

Gaandeweg brengt het boek je in aanraking met heel wat menselijke thema’s en/of taboes. Het raakt diepgaand het hart en is voedsel voor de zielsontwikkeling. Ik heb gehuild én gelachen.  

De belichaming van Jessica, haar verlangens, angsten en genoegens worden op een zeer sensitieve, lijfelijke manier omschreven. We krijgen een open inkijk op haar intieme leven en haar worstelingen hierin. En dit alles op een wijze die heel knap en oordeelsvrij neergezet wordt. Jessica’s beschadiging van de in haar jeugd opgedane trauma zet ze om in spirituele groei.

Tevens doet het script je ook (weer) nadenken over je eigen (relationele) identiteit. Wie ben ik in verhouding tot ‘mezelf’ en de ‘geliefde ander(en)’?  

Bedankt voor dit boeiend boek!

 

7 augustus 2019

Door Myriam

Ik ben net terug van vakantie en heb dit boek gelezen. Jeeminee, ik ben helemaal blij en geraakt! De visie, het gedachtegoed, de inspiratie, … Echt een parel! Dankbaar. En ik kijk al uit naar de boreling van volgend jaar!

 

22 juli 2019

Door Marcel

Op 04 juli 2019, in een zorgcentrum in Vlijmen (NL) zit ik in de wachtkamer, klaar voor een behandeling die tot een paar jaar geleden -zelfs voor mij- taboe was. Tijdens dit verpozen blader ik door één van de tijdschriftjes op tafel, 'Happinez' -voor wie op zoek is naar zingeving en verdieping voor een pure en stijlvolle manier van leven- waarbij ik geïnspireerd werd door een artikel 'Ik 2.0' van Koen Van der Cruyssen. Na het lezen van de korte inhoud en de recensies heb ik mij het boek aangeschaft en in één ruk gelezen. De bedoeling van de schrijver is om hedendaagse taboes binnen onze westerse samenleving te doorbreken of minstens in vraag te stellen. Taboes zoals er zijn: geloof, celibaat, seks, euthanasie, monogamie/polyamorie, trouw, ... brengt hij schitterend samen in een boeiend verhaal. De hoofdrolspeelster is Jessica (Jes voor intimi). Het boek schetst het spiritueel ontwaken van een jonge vrouw. Op advies van Shibi -haar tijdelijk Indische boeddhistische monnik/psycholoog- wordt ze aangeraden het leven te bekijken vanuit de positie van enerzijds 'actrice' -ego- en anderzijds 'regisseur' -wie je werkelijk bent in het leven- maw het verschil tussen leven en geleefd te worden. 'Intuïtie' -volgt uit een balans tussen jouw verstand en jouw hart-  'Acceptatie' -soms dienen de gebeurtenissen een hoger doel dat je nog niet ziet- maw dat sommige antwoorden nu eenmaal op een niveau hoger liggen dan ons denken. Het is een kwestie van loslaten van gevoelens en gedachten en vertrouwen te hebben in het universum. Een actrice claimt, een regisseur laat los. 'Trots' is het laatste taboe ... het is het claimen van jezelf ... het hart oordeelt niet ... Via spirituele inzichten evolueert 'Jes' (Yes) van versie 1.1, 1.2, ... tot wanneer ze voelt 'Ik 2.0' bereikt te hebben. Puur versus puriteins. Jessie gelooft dat alles zijn reden heeft en wat gebeurt behoort tot een groter plan. Ga op zoek naar wat je 'echt' wil, in jezelf zitten de antwoorden. Blijf eerlijk en trouw aan jezelf. Volg jezelf ... volg je hart. Vind jezelf opnieuw uit. Voor diegenen die voor de uitdaging staan: 'Het komt goed, heb vertrouwen!'

 

26 juni 2019

Door Willi

Bijzondere en interessante gedachtes. De toelichtingen van vele personages hebben mij heerlijk aan het denken gezet. Het heeft mijn inzichten helderder gemaakt, opgefrist of soms vernieuwd.

Het grootste deel heb ik met plezier en verwondering (verrassende momenten) gelezen.

 

23 april 2019

Door Chantal

Een prachtig intens levensverhaal over Jessica. Het heeft mij aan het denken gezet. De recensie over dit boek heeft even geduurd omdat ik het zeker kon betrekken op mijn eigen leven. Ik gebruikte namelijk de inzichten van Jessica als studiemateriaal. Als eerste leerde ik wat vrijheid eigenlijk echt betekent in relaties tot jezelf en tot anderen. Het masker dat je zelf kunt dragen waardoor jij jezelf en anderen gaat beperken. Hoe kan je zo’n ongrijpbaar fenomeen als spiritualiteit echt toepassen in je dagelijkse leven? De inzichten die in het boek beschreven staan, kon ik betrekken op mijzelf. Ik spiegelde mij namelijk af en toe tijdens het lezen. Bijvoorbeeld: ben je de actrice of de regisseur van je leven? En als je dan de actrice speelt, kan jij qua gevoel constant in een film van anderen worden opgezogen? Ik leerde om mijn uiterste best te doen om mijn eigen film te maken als regisseur. Een verbintenis met iemand aangaan of je echt verbonden voelen met iemand is een groot verschil. De vrijheid die je elkaar kunt schenken. Allemaal prachtig…. …. Komt er nog een vervolg? Hoe is de verdere afloop met de intimiteit en vrijheid van beide personages uit het nawoord?

 

2 april 2019                

door Vera

Nog nooit een boek zo gefascineerd uitgelezen. Ik vond het echt geweldig om te lezen want 80% van wat je schreef, heb ik meegemaakt… Ik las precies mijn leven op papier. Heb er ook nieuwe inzichten door gekregen… En eindelijk voor mezelf uitgemaakt dat het oké is. Dank hiervoor… Ik kijk alvast uit naar je volgend boek.

 

30 maart 2019

door Janine

Ongelooflijk pakkend, in één avond uitgelezen!

 

24 maart 2019

door Michelle

Prachtig boeiend boek, dat prikkelend uitnodigt tot het verder verkennen van je gedachten, opvoeding, maatschappelijke begrenzingen en verlangens. In een ademteug uitgelezen en smaakt naar meer! Materiaal voor verfilming!

 

11 januari 2019

door Mich

Spiritualiteit... vrij zijn... van normen, leven naar eigen inzicht. Trachten eerlijk te zijn. Boeiende thematiek. Leest vrij vlot... gelukkig niet "te" zweverig. Heb er wel van genoten. Een groot aantal zaken herken ik wel in Jessica. 
Voor velen is dit boek wel een aanrader...

 

17 december 2018

door Kim

Ik heb het boek dinsdag uitgeleend in de bibliotheek. Nu is het bijna uit. Kan niet stoppen met lezen! Echt een top boek waar in je helemaal meegesleurd wordt.

 

9 december 2018

door Marieke

Ik las ‘per toeval' over het boek in de wachtruimte bij de osteopaat in het tijdschrift Happinez. Gisteren op de deurmat, vandaag (uit) gelezen. Kon niet stoppen. Heel mooi en op veel punten (depressie, 'teleurstellende' dochter, trauma ervaring, boeddhistische inzichten, mooie ontmoetingen op het juiste moment) herkenbaar. Een waar cadeautje. Laat ‘t nog heerlijk zinken.

 

25 oktober 2018

door Marleen

Ik heb enerzijds enkel een rijtje imponerende woorden voor "Ik 2.0", anderzijds een stil zijn en een dankbaarheid voor zoveel thema's in een roman. 

Ook had ik gisterenavond even de behoefte om te laten liggen (de seksualiteit zoals beschreven met 2, met 3...had ik niet verwacht), naarmate het boek vorderde kon ik dit wel plaatsen en maakte het mij zelfbewust.

Een roman die mij zoveel spiegelt, bepaalde zaken waren frappant.

Zou fijn zijn, mocht dit boek een aanleiding zijn tot delen. Het gaat zo over de essentie. 

Ik heb ook tijdens een grote wandeling wat moeten verteren, om "zoveel" een plaats te geven.

Soms ook confronterend en ergens het aangename gevoel van thuiskomen.

Verrassend subliem einde :)

Sommige personages deden me denken aan personen in mijn omgeving, fijne woordkeuze, soms het dichterlijke.  

De oh zo fijne boeddhistische inslag. In ieder geval daagt dit boek uit tot in vraagstelling van de veelal gevestigde waarden. Ook fijn dat angst bespreekbaar wordt.

Hoe meer ik nadenk, hoe meer ik me afvraag: hoe fijn zou het niet zijn om met een aantal lezers samen te zitten om gedachtestromen te delen of stil te wezen. In hoeverre willen zij een 2.0?

Ik vind het een boek om thema's bespreekbaar te stellen.

Alhoewel ikzelf nog wat moet herkauwen om het met iemand te delen.

Ooit heb ik zo met een aantal vrouwen (verschillende leeftijd) het boek van Marianne Fredriksson "Anna, Hanna en Johanna" besproken, super… Dit boek nodigt daar ook toe uit.

Mijn woorden 

Puzzel- puzzelstukje-Maskerland-regisseur-acteur-verbinden- geen verbintenis-intimiteit- seksualiteit-bewustwording-indrukwekkend-erotisch prikkelend-zijnsgehalte-kijk op waarachtige liefde-ego-vrijheid-verbonden-niet gebonden-omgaan met de dood-verschillende vormen van liefde- niet oordelen-geen lotus zonder modder-genen en memen-aanwezig zijn-thuiskomen-handelen naar inzicht-nabijheid-frappant-gelijkenis-verschil-gedachten-gedragspatronen-familiepatronen-alEen- eenzaamheid- eigen keuze-spiritualiteit-sprankeling-openheid-overgave-claimen- eigen trots opzij zetten......spiegel

 

25 oktober 2018

door Brigitte

Beste, ooit zei een vriendin me : een boek kies je niet, een boek kiest jou ! Blij dat ik gekozen werd ;), je had me in de greep tot de laatste pagina. En waarschijnlijk nog lang daarna ... Zo'n boeiende personages dat ik ze wel stuk voor stuk in m'n eigen leventje zou willen ... of is het de kunst van de schrijver in ieder personage/persoonlijkheid wel iets boeiends op te merken en weet weer te geven? In dat geval boeit de schrijver me wel ! :) Fijn dat ik je gelezen heb, Brigitte

 

5 september 2018

door Ann

Bij het zien van de vrouw op de cover van Ik 2.0 van Koen van der Cruyssen word je nieuwsgierig naar waar ze aan denkt, waar ze zich zorgen om maakt. Je wil weten wat er met de titel wordt bedoeld.

Meteen vanaf de eerste bladzijde zit je in het verhaal en kan je niet meer stoppen met lezen. Het is zo'n verhaal waarvan je steeds wil weten hoe het verder gaat, hoe het eindigt. Je voelt de angst, het verdriet, het geluk, de boosheid, de schaamte en de twijfel van de hoofdpersoon. Ze kruipt in je of je nu wilt of niet. Ze zet je aan het denken over diverse levensvragen als monogamie, polyamorie, geloof, eeuwige liefde, kinderwens, de juiste keuzes maken. Mede dankzij bijzondere ontmoetingen en gebeurtenissen wordt ze daarmee geconfronteerd en geeft ze haar mening over mensen die een masker dragen. Geen onderwerp wordt er geschuwd.
Het verhaal kan voor velen (deels) herkenbaar zijn. Ik 2.0 geeft heel goed weer hoe de maatschappij over mensen als Jessica denkt en dan met name in de zogenaamde 'goede' buurten waar veel mensen een masker dragen, waar het niet geoorloofd is om echt jezelf te zijn. Uiteindelijk blijkt dat het bij de zogenaamd perfecte mensen ook niet allemaal perfect loopt, dat daar ook wel eens iets mis gaat.
Je ziet de hoofdpersoon groeien door de ontmoetingen en de gebeurtenissen die ze heeft meegemaakt. Ze ontdekt steeds beter wie ze is en wat ze wil in het leven, wat echt belangrijk voor haar is ongeacht wat een ander daarvan denkt. Ze weet haar levensvisie heel erg goed uit te leggen waardoor je gaat nadenken hoe jij zelf in het leven staat en of je wel echt bent of een masker draagt.
Het verhaal kent diverse verrassende wendingen die je niet aan ziet komen. Bepaalde personen blijken niet te zijn wie ze zijn, andere personen blijken toch aardiger te zijn dan eerst gedacht en weer andere personen blijken niet zo aardig te zijn als ze op het eerste gezicht lijken.
Kortom; Ik 2.0 van Koen van der Cruyssen is een verhaal dat (deels) herkenbaar kan zijn voor velen dankzij de levensvragen. Het is een taboe doorbrekend verhaal dat onderwerpen als polyamorie en euthanasie bespreekbaar maakt, waar je anders naar gaat kijken. 
Houd de doos met tissues wel bij de hand, want er zit een heel erg emotioneel stukje in.

 

5 september 2018

door Marjo

Dit is een heel verrassend boek. Het verhaal leest lekker weg, soms best een tikkeltje te lekker. Ik hoop dat het veel gelezen gaat worden want het past goed in deze tijd waarin we onszelf allerlei regels, eisen en doelen opleggen, en waar we uiteindelijk niet aan kunnen voldoen. Volg je hart!

 

15 augustus 2018

door Angela en Henry

Na het lezen van 'Ik 2.0' snakten wij naar meer. Meer inhoud en meer diepgang. Het boek voelt aan alsof het een goed uittreksel is van een dik en uitgebreid verhaal.

Misschien komt het door het feit dat bijna alle (zware) hoofdstukken van het leven in 'slechts' 180 pagina's de revue passeren. Op het laatst lijkt het boek ook nog eens compleet van genre te veranderen. Uiteindelijk komt het weer goed op koers, dat gelukkig wel.

Daarnaast vraagt Henry zich af of je als man kunt schrijven over typisch vrouwelijke gedachten en pijn. Dit ondanks het feit dat Koen Van der Cruyssen twee vrouwelijke sparringpartners had bij het schrijven.

Nogmaals: het is geen slecht boek, alleen is er sprake van te veel onderwerpen en te weinig diepgang. Of hebben wij het allemaal verkeerd begrepen? Wij vinden het in ieder geval een prettig geschreven boek dat zeker nog een keer zal worden herlezen. Het geeft een aanleiding om er samen verder over te filosoferen. En zo komen we weer op de wellicht ongeschreven opdracht van de schrijver: lezen, denken en praten.

 

13 augustus 2018

door Lieve

Je duikt in het boek en je nieuwsgierigheid wordt onmiddellijk geprikkeld. Alleen al het voorwoord i.v.m. de puzzelstukjes draagt hieraan toe. Boeiende thema’s worden aangesneden. De filosofie in het boek geeft er een meerwaarde aan, stof tot nadenken en het vormt aanleiding tot diepgaande gesprekken. Dikke proficiat, doe zo verder!

 

5 augustus 2018

door Patricia

Ik ben erg onder de indruk van dit boek. Het bijzondere van het verhaal vind ik dat je steeds denkt dat er een hoogtepunt is maar dan volgt er weer een hoogtepunt. De gebeurtenissen met Bonny raakten me diep. En bij uitbreiding eigenlijk elke wijze waarop je met het leven kunt omgaan. Ik kon niet stoppen met lezen en heb het boek in één ruk uitgelezen.

 

27 juli 2018

door Bea

Leuk en makkelijk leesbaar boek, over een thema dat interessant en actueel is. Want ook in tijdschriften vind je momenteel veel info over spirituele intelligentie (deze week nog in Libelle, zag ik). Dus ook de tijdsgeest is klaar voor dit boek.

 

25 juli 2018

door Edith

Wat een heerlijk verfrissend en herkenbaar boek! Het is net alsof de auteur naast me heeft meegelopen in mijn leven. Ik hoop dat er meer van dit soort boeken volgen! Zonder oordeel word je meegenomen in alternatieven voor de 'bezit cultuur', zowel in materieel, spiritueel als seksueel opzicht. Op een ontroerende manier maak je kennis met verschillende levensvisies waaronder het boeddhisme en ethische non-monogamie. Het hele leven inclusief de dood wordt prachtig beschreven, niet zweverig of zwaar maar mooi en vanzelfsprekend. Ook heel goed te volgen als je nog nooit over deze thema's hebt nagedacht, een absolute aanrader!

 

22 juli 2018

door Nathalie

Dit boek is niet normaal. Prachtig geschreven. De exacte verwoording van vele zaken. Het laat mij geen moment los. Tijdens het lezen werd ik bang dat ik aan het einde triest zou zijn omdat er nog geen volgend boek is. Schrijf aub verder in dit genre. Want wat een immense verbeelding en dit zo mooi woord voor woord neergepend. Precies of je het zelf allemaal meemaakt. Werkelijk dikke pluim!

 

19 juli 2018

door Frank

Zelden heeft een boek me zo opgewonden en zeker niet alleen in fysieke zin. Vooral de ontwikkeling van relaties van de hoofdpersoon zijn zeer herkenbaar. Alles van het leven komt in het boek voor, inclusief de dood die op aangrijpende wijze beschreven wordt. Na een wat trager tussenstuk explodeert het boek in een aantal aangrijpende gebeurtenissen. Het boek zet je echt aan het denken of de ons overbekende monogame relatie zaligmakend is.

 

18 juli 2018

door Erica

Ik vond het boek verfrissend en modern om te lezen. De lezer kan zelf een mening vormen en de situaties in het boek zijn neutraal zonder vooroordeel beschreven. Voor mensen die aan het begin staan van een ontdekking van spiritualiteit zal het nieuwe inzichten geven. Het proces van Jessica vind ik helder beschreven. Een prettig boek om te lezen.

 

3 juli 2018

door Froukje

Een pakkend boek, waar ik door werd verrast. Licht spiritueel zonder zweverig te zijn, inzichten waar iedereen eens bij stil zou kunnen staan. Het leest lekker weg en is boeiend tot het eind. Een echte aanrader!!